Παράταξη

Συνδυασμός «Γενιά Δημιουργίας»
για την επανεκκίνηση της Καλαμαριάς
Γιάννης Δαρδαμανέλης Υποψήφιος Δήμαρχος

Ιδρυτική Διακήρυξη

Οι δημοτικές εκλογές του 2019 έρχονται σε μια περίοδο κρίσιμη για την χώρα μας, αλλά για την Καλαμαριά και με νέο εκλογικό σύστημα. Η Δημοτική Αρχή, που θα αναδειχθεί από αυτές, θα κληθεί έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, να περάσει τον Δήμο μας στην απέναντι όχθη του ποταμού, αφήνοντας τον εναγκαλισμό με το κεντρικό κράτος μιας και από αυτό λίγα έχει να περιμένει.

Τα τελευταία χρόνια ήταν μια περίοδος στασιμότητας και στείρας διαχείρισης, στα οποία ο Δήμος μας δεν κατάλαβε τις αλλαγές που έλαβαν χώρα, και αρκέστηκε να παραπέμπει στο κακό κράτος, ως αιτιολόγηση της αδυναμίας εκτέλεσης έργων κι εξεύρεσης πόρων.

Λάθη διοικητικά που προέκυψαν από τις κακές επιδόσεις στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων, αλλά και από την κατάργηση κορυφαίας σημασίας τμημάτων και γραφείων, όπως της δημοτικής αστυνομίας και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έκαναν την εικόνα του Δήμου μας ακόμη πιο ασπρόμαυρη.

Μια δημοτική παράταξη στις μέρες μας θα πρέπει να εμπνεύσει τους άμεσους συνεργάτες της, τους υπαλλήλους, και να αποδώσουν στους δημότες τις καλύτερες υπηρεσίες τους, πράγμα που δεν κατορθώθηκε.

Κάθε σύγχρονη δημοτική παράταξη θα πρέπει να διακρίνεται από σεμνότητα, να επιδιώκει ευρύτερη συνεννόηση και σύγκλιση με άλλες δυνάμεις, να προσελκύει τους κατοίκους να γίνονται δημότες, να έχει τη νεολαία σύμμαχο κι οραματιστή της κι όχι να την σπρώχνει στην αδράνεια.

Μια διοίκηση, για να λέγεται διοίκηση, πρέπει να έχει σχέδιο και να θέτει υψηλούς στόχους τους οποίους να υπηρετεί με πάθος και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει, αλλιώς λέγεται διαχείριση.

Λέξεις όπως πρόοδος, ευημερία, ανάπτυξη τοπικής οικονομίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έξυπνη πόλη, καινοτομία, ηλεκτρονικές εφαρμογές, ανάπλαση και μεγάλα έργα δεν είναι λέξεις για να γεμίζουν τον άδειο χώρο σε προεκλογικά προγράμματα, ούτε και οι δημότες Καλαμαριάς ιθαγενείς που θα δέχονται κάθε τέσσερα χρόνια να ακούνε τις ίδιες εξαγγελίες.

Η Καλαμαριά λόγω της δουλειάς πού έγινε στο παρελθόν, παραμένει αξιόλογος τόπος και σίγουρα έχει, λόγω της θέσης της, τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και προοπτική ανάπτυξης από κάθε άλλο μέρος της περιοχής.

Η Γενιά Δημιουργίας ιδρύθηκε με σκοπό να δώσει στον κάτοικο της Καλαμαριάς την ελπίδα, ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει και άλλος τρόπος κι αυτός είναι το πάθος, η γνώση και η δουλειά. Όλοι μαζί μπορούμε με επίτευξη ευρείας συναίνεσης εντός των ορίων του Δήμου μας, με αποτελεσματική διεκδίκηση από το κράτος και συνεργασίες με τους όμορους Δήμους, την περιφέρεια αλλά και τους φορείς της πόλης, να πετύχουμε την επανεκκίνηση της Καλαμαριάς μας.

Με νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή. Με ανθρώπους επιτυχημένους στον επαγγελματικό τους στίβο, που σηματοδοτούν την αλλαγή στα κοινά της Καλαμαριάς, οι στόχοι μας επαναπροσδιορίζονται και είναι:

  • Να καταφέρουμε να έχουμε αποτελεσματική και έντονη διεκδίκηση χώρων από το Κράτος (Πρόνοια, ΤΕΘΑ, Υπερταμείο κ.α.) και πόρων μέσα από συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερα Ευρωπαϊκά και μη προγράμματα, αλλά και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τα μεγάλα έργα υπερτοπικού χαρακτήρα.
  • Να καλλιεργήσουμε μια σχέση Δήμου-Δημότη και Δήμου-Επιχειρηματία στην οποία ο καθένας θα έχει ξεκάθαρο ρόλο, σκοπό και τρόπο λειτουργίας, χωρίς να επιβαρύνονται υπάλληλοι από άλλους και παρέχοντας στους πολίτες τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με ταυτόχρονη αλλαγή στον οργανισμό του Δήμου.
  • Να προσελκύσουμε την νεολαία, να την αφουγκραστούμε και να προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες, που θα χρειαστεί για να πλαισιώσουν νέοι τις δράσεις του Δήμου.
  • Να μειώσουμε τις ανισότητες ανάμεσα σε γειτονίες του Δήμου μας, επενδύοντας και αναβαθμίζοντας τις πιο αδικημένες.
  • Να αποβάλλουμε την εσωστρέφεια, που μέχρι σήμερα έχουμε δείξει, και να συνεργαστούμε με όμορους Δήμους, με την Περιφέρεια Κ.Μ., φορείς του τόπου (ΑΠΘ, ΤΕΕ κ.α.) και την κεντρική πολιτεία για την επίλυση προβλημάτων που φαίνεται να μην έχουν λύση.

Αυτές είναι και οι πέντε βασικές προτεραιότητες της Γενιάς Δημιουργίας και είναι το όχημα με το οποίο θα φτάσουμε τον Δήμο Καλαμαριάς στο επίπεδο που του αξίζει, να έχει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, να μην βρίσκει αδιέξοδα και να μην αντιμετωπίζει δυσκολίες σε όποια ανάγκη υπάρχει. Μέσα από αυτές τις βασικές προτεραιότητες όλοι οι μικροί και μεγάλοι στόχοι μας θα μπορούν να γίνουν πράξη και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Ότι μεγάλο κι αν σκεφτόμασταν να κάνουμε αν δεν συσταθεί το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα παρέμενε στα χαρτιά, όποιο μέτρο κι αν θέλαμε να εφαρμόσουμε, χωρίς τη δημοτική αστυνομία, θα καταστρατηγούνταν. Στις μέρες μας άλλωστε που τα «θα» περισσεύουν, έχει περισσότερο νόημα το «πώς θα κάνεις ένα έργο» παρά το «ποιό έργο».

Στην κοινή αυτή προσπάθεια θέλουμε όλους εσάς που νοιάζεστε για την γειτονιά και την Καλαμαριά μας, αρωγούς και συμπαραστάτες. Όλους εσάς, που πέρα από ιδεολογικούς φραγμούς ή τοπικιστικούς περιορισμούς, περιμένουμε να σταθείτε δίπλα μας. Τα μέλη της Γενιάς Δημιουργίας θα είμαστε δίπλα σας, σε όλες τις γειτονιές της Καλαμαριάς και στους χώρους εργασίας σας, να σας παρουσιάσουμε με χαμόγελο αισιοδοξίας και τις σκέψεις, το σχέδιο και τον προγραμματισμό μας, αλλά με τα αυτιά ανοιχτά και τα μολύβια στο χέρι, να ακούσουμε και να καταγράψουμε τις ανάγκες σας, τους προβληματισμούς και όλα αυτά που μόνο εσείς γνωρίζετε για τη γειτονιά σας. Μόνο με τη συνεργασία σας θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε τις προθέσεις μας σε σχέδιο, και το σχέδιο σε έργο. Και στο τέλος της θητείας θέλουμε να είστε αυστηροί κριτές μας, ώστε να βελτιωθούμε

Γενιά Δημιουργίας είμαστε εμείς, Γενιά Δημιουργίας είσαστε εσείς, Γενιά Δημιουργίας είμαστε όλοι μας, όσοι ξεπερνάμε όποιες διαφορές, συμμετέχουμε, συναποφασίζουμε, συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, για την επανεκκίνηση της Καλαμαριάς μας.