Νέα και Ανακοινώσεις

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συνέντευξη Γιάννη Δαρδαμανέλη στο OTA Voice

Γιάννης Δαρδαμανέλης στο OTAVOICE: «Θα αγωνιστούμε για να μπει η Καλαμαριά σε τροχιά ανάπτυξης»

Ο υπ. Δήμαρχος Καλαμαριάς και επικεφαλής της παράταξης «Γενιά Δημιουργίας» Γιάννης Δαρδαμανέλης ανέλυσε αποκλειστικά στο OTAVOICE τις θέσεις και το πρόγραμμά του για τον Δήμο Καλαμαριάς.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Γιάννης Δαρδαμανέλης ανακοίνωσε την κάθοδό του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές για την δημαρχία της Καλαμαριάς, συσπειρώνοντας πλήθος κόσμου, που συντάχθηκε στο πλευρό του προκειμένου η πόλη να γυρίσει σελίδα.

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, είναι πολιτικός μηχανικός, με σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στο ΑΠΘ και εξειδίκευση τόσο στην υδραυλική μηχανική, όσο και στην προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη. Επί οχτώ χρόνια είναι στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς, καθώς εξελέγη αρχικά με την παράταξη του αείμνηστου, Χάρρυ Κλυνν και το 2014 με την παράταξη του Στέλιου Μαρσαρίδη.

Στόχος του υποψήφιου Δημάρχου Καλαμαριάς δεν είναι μόνο η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης θέλει να δει την αγαπημένη του πόλη σε τροχιά ανάπτυξης και παράλληλα να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον προκειμένου να ασχοληθούν με τα κοινά άνθρωποι που επέλεγαν την αποχή, όπως έκαναν μέχρι σήμερα κυρίως οι νέοι.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Δαρδαμανέλη στο OTAVOICE:

Κύριε Δαρδαμανέλη, έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του συνδυασμού του οποίου θα ηγηθείτε στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές; Πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων; Θα υπάρχουν στο συνδυασμό σας υποψήφιοι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα δημοτικά;

Έχουμε στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας «Γενιά Δημιουργίας» σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό μέχρι σήμερα δύο μήνες περίπου πριν τις εκλογές. Στις 13 Φεβρουαρίου παρουσιάσαμε σε σχετική εκδήλωση τους πρώτους 27 υποψηφίους εκ των οποίων οι δέκα είναι γυναίκες. Οι υποψήφιοι διατρέχουν όλες τις ηλικίες αφού ο νεότερος είναι ηλικίας 22 ετών και ο μεγαλύτερος είναι ηλικίας 60 ετών. Από άποψη δε επαγγελματικής ενασχόλησης καλύπτουν πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους (ενδεικτικά μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, καθηγητές, επιχειρηματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κλπ). Σήμερα δε έχουμε φτάσει τους πενήντα υποψηφίους από σύνολο εξήντα δύο το ανώτερο που δικαιούμαστε βάσει του εκλογικού Νόμου. Η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων μας κατέρχεται πρώτη φορά σε εκλογές. Στελεχώνουν όμως το ψηφοδέλτιο μας και υποψήφιοι που έχουν κατέλθει στο παρελθόν σε δημοτικές εκλογές με προεξάρχοντα τον Στέλιο Ματσαρίδη ο οποίος ήταν επικεφαλής της παράταξής μας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και με μία ασυνήθιστη από άποψη ηθικής απόφασή του έθεσε εαυτόν χωρίς αναστολές στο νέο κοινό μας αγώνα.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας και οι βασικές θέσεις σας και αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου Καλαμαριάς;

Η επανεκκίνηση στο Δήμο μας είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στα τοπικά δρώμενα. Χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς μου, που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του Δήμου, είναι το πάθος και η όρεξη για δουλειά, ίδιον της ηλικίας μου, μιας και είμαι 38 ετών. Άλλο ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι η εμπειρία που έχω αποκομίσει από τα οκτώ χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο γεγονός που με έχει οδηγήσει σε βαθιά γνώση των προβλημάτων και των ελλείψεων του τόπου. Ακόμη η τεχνοκρατική αντίληψη που έχω αποκτήσει εργαζόμενος ως πολιτικός μηχανικός και ελεύθερος επαγγελματίας, σε συνδυασμό με την από χαρακτήρα μου διάθεση να έχω ανοιχτά τα αυτιά μου στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και τη διάθεση για σύνθεση απόψεων, δυνάμεων και ενέργειας, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς, συνθέτουν το πλέγμα των χαρακτηριστικών και αρχών που διέπουν την υποψηφιότητά μου και με αυτά θα πορευθεί η «Γενιά Δημιουργίας», με εμένα επικεφαλής.

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας, αν εκλεγείτε Δήμαρχος; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;  Πείτε μας πέντε από αυτές.

Οι βασικές προτεραιότητες, βάσει των οποίων συντάξαμε το πρόγραμμα της παράταξής μας, μέρη του οποίου παρουσιάζουμε ήδη στους συμπολίτες μας με σειρά σχετικών εκδηλώσεων, είναι οι εξής :

  • αποτελεσματική και έντονη διεκδίκηση των χώρων του Δήμου, εκείνων που φέρεται να ανήκουν σε φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (όπως Υπερταμείο, ΤΕΘΑ κλπ).
  • εξωστρέφεια που θα πρέπει να επιδείξει ο Δήμος αναφορικά με τη συνεργασία με όμορους Δήμους, με την Περιφέρεια και με τοπικούς φορείς για την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας.
  • η προσέλκυση της νεολαίας με την πραγματοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό αλλά και με την επιμόρφωση και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
  • η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μέσω της αλλαγής και της αναδιάρθρωσης του οργανογράμματος. Η ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Η διεκδίκηση και απορρόφηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων.
  • η αναβάθμιση περιοχών της Καλαμαριάς που ήταν και είναι παραμελημένες. Περιοχές όπως ο Φοίνικας, η Ν. Κρήνη, ο Βότσης κ.α.

Η απλή αναλογική ανακατεύει την τράπουλα στα δημοτικά πράγματα. Πιστεύετε ότι το εκλογικό σώμα και οι αιρετοί είναι ώριμοι για να δεχθούν μια τέτοια αλλαγή; Ευρύτερη συνεργασία για την Διοίκηση της πόλης, με ποιους άλλους συνδυασμούς, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε, λόγω Κλεισθένη;

Με το Νόμο «Κλεισθένη» που προκρίθηκε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα αναγκαστικά πριμοδοτούνται οι συνεργασίες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Ωστόσο, αυτού του είδους η λογική είναι πέρα από την πολιτική κουλτούρα της χώρας. Αυτό αποδεικνύεται και από τις εμπειρίες που έχω με την ενασχόλησή μου με το τεχνικό επιμελητήριο, όπου και εκεί δεν οδηγηθήκαμε σε σταθερές διοικήσεις ή σε προγραμματικές συγκλίσεις που θα είχαν θετικό πρόσημο. Θεωρούμε δηλαδή ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να οδηγεί σε ενισχυμένες εκλογικά παρατάξεις οι οποίες θα μπορούν να διοικούν το Δήμο και δεν θα είναι έρμαια διαφόρων παράταιρων συμπράξεων. Βέβαια, το παρόν εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη» δεν είναι κάτι που εμείς επιλέξαμε κι έτσι θα προσαρμοστούμε σε ό,τι αυτό προβλέπει. Στο θέμα των συνεργασιών θα προτιμούσαμε η επόμενη μέρα να μας οδηγούσε σε μια αυτοδύναμη διοίκηση, ωστόσο η υποψηφιότητά μου είναι εξ’ αρχής ταυτισμένη με τη σύνθεση απόψεων και όλων των υγειών δυνάμεων βάσει προγραμματικών συγκλίσεων για το καλό της Καλαμαριάς, γεγονός που έχουμε κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πως κρίνετε την τωρινή διοίκηση; Με τι κριτήρια πρέπει να πάει στην κάλπη ο ψηφοφόρος; Από τι Δήμαρχο έχει ανάγκη σήμερα η Καλαμαριά;

Είναι χαρακτηριστικό μου γνώρισμα, αλλά και συνειδητή επιλογή δική μου και των συνεργατών μου, να μην κατηγορούμε την τωρινή διοίκηση με παλαιοκομματικές λογικές. Είναι ωστόσο γενικά αποδεκτό ότι η μεγάλη ποιοτική διαφορά που υπήρχε μεταξύ της Καλαμαριάς και άλλων Δήμων, πλέον δεν υπάρχει, κι αυτό γιατί η Καλαμαριά τα τελευταία χρόνια έχει παραμείνει στάσιμη. Δε φαίνεται να υπάρχει πάθος και διάθεση για νέα μονοπάτια, δεν υπάρχει τεχνοκρατική αντίληψη και διάθεση για τομές, ρήξεις και συνθέσεις, γεγονός που οδηγεί την Καλαμαριά μας σε συνεχή οπισθοδρόμηση. Ως παράταξη πλέον η «Γενιά Δημιουργίας» αλλά και εγώ προσωπικά, θα κινηθούμε  προεκλογικά φτάνοντας σε κάθε γωνιά της πόλης μας, από την  Αρετσού, τον Φοίνικα, τον Βότση, το Βυζάντιο μέχρι τον Αγ. Παντελεήμονα, το Καραμπουρνάκι, και τη Ν. Κρήνη. Σε αυτή την εκστρατεία θα ενημερώσουμε όλους τους δημότες αλλά και τους κατοίκους της Καλαμαριάς για τα δικά μας χαρακτηριστικά, τα θετικά μας στοιχεία, τις απόψεις μας, τη δουλειά μας, το σχέδιό μας και το πρόγραμμά μας, για το οποίο είμαστε περήφανοι. Άλλωστε το εκλογικό σώμα έχει δείξει ότι δεν το ενδιαφέρουν οι κοκορομαχίες και οι παλαιοκομματικού τύπου αψιμαχίες αλλά οι ρεαλιστικές, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Πέραν τούτων εμείς έχουμε ως στόχο να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον προκειμένου να ασχοληθούν με τα κοινά άνθρωποι που επέλεγαν την αποχή, όπως έκαναν μέχρι σήμερα κυρίως οι νέοι.