fbpx

ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,

H «επανεκκίνηση της Καλαμαριάς» αποτέλεσε για εμάς ένα στόχο, ένα όραμα για το οποίο δουλέψαμε εντατικά. Προσπαθήσαμε μαζί, βήμα-βήμα και το πετύχαμε!

Η Γενιά Δημιουργίας δεν ήταν μία παρένθεση για τον Δήμο Καλαμαριάς. Ήταν η επιλογή των πολιτών, οι οποίοι κουράστηκαν να βλέπουν τον τόπο τους να μην προοδεύει. Η πόλη μας μέρα με τη μέρα αλλάζει όψη, γιατί επιλέξαμε τον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Απέκτησε εξωστρέφεια, συμμετέχει ενεργά σε κάθε χρηματοδότηση, διεκδικεί ότι της ανήκει. Αυτόν τον τόπο τον αγαπώ, εδώ μεγάλωσα και ανήκω σε αυτούς που έμαθαν να δημιουργούν το μέλλον τους. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε δίπλα μας! Εμείς θα είμαστε εκεί. Εσείς;

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης (28 Δεκεμβρίου 1980), πρωτότοκος γιος πολύτεκνης οικογένειας και πατέρας ενός κοριτσιού, εξελέγη Δήμαρχος Καλαμαριάς στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019, με την παράταξη «Γενιά Δημιουργίας».

Η σχέση του με την πολιτική έχει ως αφετηρία το 2007, όταν σε ηλικία 27 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά συμμετέχοντας στο Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας, ορμώμενος από την αγάπη του για την Καλαμαριά, στο κέντρο της οποίας μεγάλωσε. Τρία χρόνια αργότερα (2010) εκλέγεται για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του αείμνηστου Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν), ενώ το 2014, επανεκλέγεται με τον συνδυασμό του καθηγητή και πρωταθλητή Ελλάδος στην πυγμαχία και την ελληνορωμαϊκή πάλη, Στέλιο Ματσαρίδη.

Ως Δήμαρχος

 • Επιπλέον πιστοποίησε τις παιδικές χαρές, ενώ έκανε σημαντικές αναπλάσεις σε πάρκα, όπως σε αυτό της Πασαλίδη και του Ούλωφ Πάλμε. Ο δήμος Καλαμαριάς, είναι ο μοναδικός δήμος που θα έχει το πρώτο αισθητηριακό πάρκο στην Ελλάδα, το sensory park.
 • Η πολιτική του εστιάζεται στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καλαμαριάς, γι’ αυτό μεταξύ άλλων, έδωσε προτεραιότητα στην καθαριότητα της πόλης, προχώρησε σε υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και ενίσχυσε συνολικά την κοινωνική πολιτική.
 • Ολοκληρώθηκε η ανέγερση του 23ου Δημοτικού Σχολείου και έγιναν μικρές, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις στον Φοίνικα και στο πάρκο της Κηφισιάς, εκμεταλλευόμενοι τις χορηγίες που δόθηκαν στον δήμο.
 • Δίνει μεγάλη βαρύτητα στα έργα της καθημερινότητας, όπως αυτά της οδοποιίας σε εκατό και πλέον δρόμους, του οδοφωτισμού, αλλά και της αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών με εκατοντάδες παρεμβάσεις.
 • Εκσυγχρόνισε το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς με το Open Mall, δίνοντας πνοή στην οικονομία της πόλης. Παράλληλα ετοίμασε την Βιοκλιματική Αναβάθμιση Κηφισιάς-Βότση,  αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της περιοχής, ένα έργο που αγγίζει τα 10 εκ. ευρώ.
 • Μετά από πολλά χρόνια επανασύστησε την Αντιδημαρχία Παιδείας, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την πεποίθησή του ότι η σωστή επένδυση για το μέλλον του τόπου έχει να κάνει με την μόρφωση και την καλλιέργεια των νέων.
 • Επίσης είναι ο πρώτος δήμαρχος στην ιστορία της Καλαμαριάς που σύστησε την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, οραματιζόμενος την τουριστική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του τόπου.
 • Στην ατζέντα του, υπάρχουν και τα μεγαλόπνοα έργα, αυτά που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη της Καλαμαριάς.
  • Το Αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο ενώ είχε απορριφθεί, τώρα πια, χάρη στην επιμονή της διοίκησης Δαρδαμανέλη, εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του.
  • Η διάνοιξη της οδού Πόντου, για την οποία θα χρειαστούν περίπου 15 εκ. ευρώ είναι επίσης προ των πυλών κατάστασης του παραλιακού μετώπου.
  • Η μαρίνα της Αρετσούς αναβαθμίζεται και η πλαζ που περνάει πια στα χέρια του Δήμου δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην ανάπλασή της

Ως ελεύθερος επαγγελματίας

 • Εδώ και μια δεκαετία ο Γιάννης Δαρδαμανέλης ασχολείται επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός με γραφείο μελετών – κατασκευών, που δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Καλαμαριάς.
 • Το ανήσυχο πνεύμα του, τον οδήγησε στην έναρξη της επαγγελματικής του δραστηριότητας από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια, γεγονός που σήμερα του προσδίδει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε πολλά αντικείμενα του επαγγέλματος. Αυτήν την εμπειρία μεταφέρει στα κοινά της Καλαμαριάς, με προτάσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα έργα που απαιτούνται στην περιοχή

Πολιτικές και Κοινωνικές Δραστηριότητες

Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον του για κοινωνικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές και γενικότερα συλλογικές δράσεις.

 • Επί σειρά ετών υπήρξε ναυτοπρόσκοπος και ενεργό μέλος των οργάνων εκπροσώπησης. Έχει συμμετάσχει σε σειρά εθελοντικών ομάδων διάσωσης (Ερυθρός Σταυρός, ΕΕΕΔ, ΟΜΑΚ κ.α.),
 • Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), εκπροσωπώντας το Δήμο Καλαμαριάς
 • Είναι μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ)
 • Είναι μέλος στην επιτροπή ενέργειας, περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
 • Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Ανατολική Α.Ε.» εκπροσωπώντας τον δήμο Καλαμαριάς.
 • Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκη Α.Ε.» εκπροσωπώντας τον δήμο Καλαμαριάς.
 • Είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας από το 2010 και αναδείχθηκε σε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής αυτού το 2014. Στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του στα ανωτέρω συμβούλια, συμμετέχει σε πληθώρα ομάδων εργασίας, επιτροπών και συνεδρίων καθαρά εθελοντικού χαρακτήρα επιδεικνύοντας ευαισθησία σε θέματα νέων, απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και προστασίας περιβάλλοντος.
 • Είναι Μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης από το 2012.
 • Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου – Κοιτίδα νεολαίας “Ο Πόντος”
 • Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Πτολεμαϊτών Θεσσαλονίκης
 • Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Καλαμαριάς

Επίσης του αρέσει το ψάρεμα και διαθέτει δίπλωμα ελεύθερου δύτη, απόρροια της αγάπης του για τη θάλασσα.

Σπουδές

Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από όπου αποφοίτησε το 2007. Εν συνεχεία, παρακολούθησε επιτυχώς τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών «Υδραυλικά Έργα και Περιβάλλον” του Δ.Π.Θ. το 2008 και “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη” του Α.Π.Θ. το 2010, εμβαθύνοντας σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.